Persbericht: Verpleeghuizen verspillen jaarlijks 1 miljard euro

Hilversum, 5 maart 2015 – Van de 5,3 miljard euro die de overheid ieder jaar uitgeeft aan verpleeghuiszorg in instellingen, wordt door verpleeghuizen ruim 1 miljard verspild. Van dat geld zouden 30.000 fulltime verzorgenden aangesteld kunnen worden.

Dit blijkt uit onderzoek van het MAX-programma ‘Tijd voor Meldpunt!’ De bevindingen zijn voor MAX-directeur Jan Slagter reden om een eigen verpleeghuis te openen in Zoetermeer. In 2016 moeten de deuren opengaan. “Ik wil bewijzen dat het met het beschikbare geld wel degelijk mogelijk is goede verpleeghuiszorg te bieden”, aldus Jan Slagter. “Het roer moet nu echt om!

Uit het MAX-onderzoek blijkt dat het geld wordt verspild aan te hoge energierekeningen, te dure inkoop van goederen zoals incontinentiemateriaal en onnodige bureaucratie. Daarnaast gaat veel geld naar onnodige medicatie en overbodige overhead. Verder blijkt dat bijna de helft van de warme maaltijden aan het einde van de dag in de vuilnisbak verdwijnt.

Volgens Harmke Bekkema van Energiesprong valt op de energierekening van verpleeghuizen jaarlijks ruim 115 miljoen te besparen. “In de zorg verbranden we op dit moment letterlijk geld, door slechte isolatie en verouderde installaties.

Verpleeghuizen zouden ook veel efficiënter met de maaltijden moeten omgaan. Dat kan jaarlijks 200 miljoen opleveren. “Elke dag weer verdwijnen tienduizenden warme maaltijden in de vuilnisbak”, aldus Koen Nouws Keij van Stichting Diverzio. “Omdat er veel te veel wordt gekookt, de porties veel te groot zijn en het eten smakeloos is. Dit geld moet terug naar de zorg.

Geldverspilling is volgens gezondheidseconoom Wim Groot van de Universiteit van Maastricht een belangrijke reden waarom sommige huizen wel goede verpleeghuiszorg leveren en andere juist niet. “Je ziet dat de slecht scorende verpleeghuizen buitengewoon inefficiënt met het geld omgaan dat er binnenkomt. Er wordt te veel geld uitgegeven aan andere zaken waardoor er onderaan de streep niet genoeg geld overblijft om nog goede zorg te kunnen leveren. De zorg is in deze huizen niet meer dan een sluitpost op de begroting.

Wim Groot vindt dat de overheid moet ingrijpen: “Instellingen worden op dit moment onvoldoende gestimuleerd door de overheid om hun financiën en daarmee ook hun kwaliteit van zorg op orde te hebben.

Bijlage: Jaarlijkse verspilling in de reguliere verpleeghuiszorg