Kleinschalige woonvorm

Het Ben Oude NijHuis is een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Het wordt gevestigd in een voormalig klooster in Rotterdam-Overschie.

Er zijn in totaal 57 appartementen, verdeeld over 2 verschillende vleugels: de zorgvleugel en de woonvleugel. Het huis biedt plaats aan 28 mensen met dementie, van wie er 1 met partner kan wonen. Daarnaast worden er 25 seniorenappartementen en 4 studentenwoningen gerealiseerd. 

De studenten zullen een aantal uur per maand vrijwilligerswerk doen bij de ouderen die weinig tot niets mankeren. In ruil daarvoor hoeven ze niet al te veel huur te betalen. De stichting Ben Oude Nijhuis heeft gekozen voor deze samenstelling van bewoners, omdat de bewoners daardoor midden in de samenleving blijven staan.

Wonen

De appartementen in de zorgvleugel variëren in grootte tussen de 25 en 45 m2. Allemaal hebben ze een eigen kitchenette en een eigen badkamer. De appartementen in de woonvleugel zijn iets groter en variëren in grootte tussen de 28 en 48 m2. Deze hebben allemaal een eigen keuken en aparte badkamer. Het appartement voor een echtpaar is 63m2. Daarnaast hebben we in totaal 4 grote algemene woonkamers met keukens waar iedereen gebruik van kan maken.

Huren

De huren die wij vragen, vallen in alle gevallen onder de huurtoeslaggrens. Hiermee heeft u recht op huurtoeslag omdat het om zelfstandige appartementen gaat. (Lees hier meer over huurtoeslag en aanvragen.) Wij vinden het belangrijk om onder deze huurtoeslaggrens te blijven, om betaalbaar te zijn voor mensen met de laagste inkomens.

Service

De servicekosten bedragen voor de zorgvleugel 135 euro per maand en voor de woonvleugel 185 euro per maand. Hierin zitten de volgende componenten: energiekosten, schoonmaakkosten en 24-uurs bereikbaarheid zorg. Voor het echtpaar dat bij ons komt wonen waarvan 1 bewoner een zware zorgvraag heeft, vragen wij 200 euro aan servicekosten vanwege de hogere energierekening. Aan het einde van het jaar wordt een berekening gemaakt van het daadwerkelijke verbruik per bewoner.

Maaltijden

In de zorgvleugel worden de maaltijden vanuit het Volledig Pakket Thuis betaald voor de mensen met zzp 5 en hoger. Dit betaalt de overheid dus. In de woonvleugel betalen de mensen voor hun eigen maaltijden. De echtparen die bij ons wonen, kunnen kiezen. In hun eigen appartement eten of samen met de groep ouderen met een zware zorgvraag.